فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال بیست و چهارم شماره 6 (پیاپی 154، بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حمیدرضا سوداگر*، علی فرهادی محلی، حمیده رضایی، موسی الرضا اسحاق پور رضایی صفحات 772-777
  • فرشته شهیدی، مجید کاشف، زهره دلفانی* صفحات 778-791
    زمینه و هدف

    با وجود بهبود تدریجی در درمان پزشکی و مراقبت های استاندارد، نشان داده شده است که برنامه های توانبخشی مبتنی بر ورزش از طریق یک اثر چند عاملی، اثرات قلبی عروقی مفیدی در بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد دارد. این مطالعه مروری با هدف بررسی استراتژی های توانبخشی قلبی مبتنی بر ورزش در بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد با تمرکز ویژه بر تمرین تناوبی با شدت بالا، به عنوان یک زمینه تحقیقاتی رو به رشد انجام شد. 

    مواد و روش ها

    این یک مطالعه مروری سیستماتیک بر روی مقالات منتشر شده، بدون محدودیت در سال، با جستجو در پایگاه های داده معتبر مانند PabMed، Science Direct، Google Scholar، Scopus، Springer است. همچنین در فرایند جست وجوی مقالات از کلیدواژه های میکرو RNA ها (miRNA) و انفارکتوس میوکارد "،"توان بخشی قلب و انفارکتوس میوکارد "، "توانبخشی قلبی و تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT)  "، تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT)  و انفارکتوس میوکارد"استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی

     کلیه اصول اخلاقی در نگارش این مقاله، طبق دستورالعمل کمیته ملی اخلاق و آیین نامه COPE رعایت شده است.

    یافته ها

    تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) یک استراتژی تمرینی  ایمن و موثر برای بهبود عملکرد قلب در MI است و برای جلوگیری از تغییرات غیر طبیعی در جرم، اندازه، هندسه قلب و عملکرد قلب پس ازMI ، تغییرات قابل توجهی در اهداف مولکولی و مسیر سلولی اعمال می کند.

    نتیجه گیری

    بنابراین، HIITبا هدف قرار دادن نکروپتوز میوکارد ناشی از استرس اکسیداتیو باعث محافظت از قلب در برابر بازسازی نامطلوب بطن چپ پس از MI می شود و می تواند بخشی جدایی ناپذیر از برنامه های توان بخشی قلبی پس از MI تلقی شود.

    کلیدواژگان: توانبخشی قلبی، تمرین تناوبی با شدت بالا، انفاکتورس میوکارد
  • محمدرضا عرب، عبدالرضا یاوری*، مرضیه بابایی، فرهاد فاتحی صفحات 792-803
    زمینه و هدف

    اختلال در بلع یک مشکل ثابت و متداول در افراد مبتلا به سندرم داون است. در روش آزمایشگاهی جهت ارزیابی جویدن می توان از الکترومیوگرافی استفاده نمود. هدف از این مطالعه بررسی الکترومیوگرافی عضلات ماستر و تمپورال در هنگام جویدن در کودکان مبتلا به سندرم داون 2 تا 12 ساله شهر اراک بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و مورد شاهدی است، که با هدف  بررسی الکترومیوگرافی عضلات ماستر و تمپورال در موقع جویدن بر روی 15 کودک از نمونه های در دسترس 2 تا 12 ساله مبتلا به سندرم داون و 15 نفر از آن هایی که طبق روش همسان سازی فرد به فرد از نظر سنی و جنسیتی با نمونه های مبتلا به سندرم داون مطابقت داشتند صورت گرفت.

    ملاحظات اخلاقی

    در این مطالعه از همه والدین رضایت آگاهانه اخذ گردید و هیچ آسیب جسمی متوجه افراد نبود.

    یافته ها

    در مورد مقایسه میانگین دامنه (شدت) سیگنال الکتریکی عضله بین دو گروه به غیر از عضله گیجگاهی راست در هنگام جویدن و در مورد میانگین بسامد میانگین در هنگام جویدن به غیر از عضله گیجگاهی چپ، در بقیه موارد تفاوت معنادار بود. در مورد مقایسه میانگین بسامد میانه سیگنال الکتریکی عضله در اکثر عضلات تفاوت ها غیر معنادار بود.

    نتیجه گیری

    میانگین دامنه (شدت) و بسامد میانگین سیگنال الکتریکی عضله در حالت جویدن در اکثر عضلات بین دو گروه مبتلا به سندرم داون و طبیعی متفاوت ولی در مورد میانگین بسامد میانه در اکثر عضلات تفاوت ها غیر معنادار بود.

    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی، سندرم داون، جویدن
  • بنفشه قاهری، شهزاد طهماسبی بروجنی*، مهدی شهبازی، احمدرضا عرشی صفحات 804-818
    زمینه و هدف

    ارزیابی تغییرپذیری از جمله راهکارهایی است که میتواند به بررسی فرآیندهای منجر به مشکلات هماهنگی حرکتی کمک نماید. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی هماهنگی حرکتی و تغییرپذیری آن در کودکان با اختلال هماهنگی رشدی (DCD) بود. همچنین تقارن تغییرپذیری هماهنگی در این کودکان و نیز رابطه بین مهارت های حرکتی با میزان تغییرپذیری مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

     پس از ارزیابی مهارت های حرکتی کودکان 10-7 سال با استفاده از مجموعه آزمون ارزیابی حرکت کودکان، 15 کودک DCD و 20 کودک غیر DCD یک تکلیف هماهنگی دست و پای مخالف را اجرا کردند. حرکات با استفاده از سیستم آنالیز حرکت ثبت و ارزیابی هماهنگی حرکتی و تغییرپذیری به ترتیب با محاسبه فاز نسبی پیوسته و انحراف معیار آن صورت گرفت.

    ملاحظات اخلاقی

     مطالعه حاضر با کد   IR.UT.SPORT.REC.1396030در کمیته اخلاق پژوهش دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه تهران تصویب شده است.

    یافته ها

    کودکان DCD به طور معنادار تغییرپذیری بیشتری نشان دادند. اگرچه این تفاوت در اجرای تکلیف هماهنگی مشاهده نشد. به علاوه، در تغییرپذیری هماهنگی حرکتی کودکان DCD عدم تقارن مشاهده شد. در نهایت، تغییرپذیری بیشتر با نمره کمتر در مهارت های حرکتی شرکت کنندگان همراه بود.

    نتیجه گیری

     پژوهش حاضر لزوم به کارگیری اندازه گیری های مرتبط با فرآیندهای زیربنایی هماهنگی حرکت از جمله تغییرپذیری را نشان می دهد که شناخت جامع تری از الگوهای حرکتی کودکان DCD و استراتژی های مورد استفاده آن ها در تولید و اجرای حرکت به دست می دهد.

    کلیدواژگان: هماهنگی، تغییرپذیری، کودکان، اختلال هماهنگی رشدی
  • طیبه مختاری سرخانی، کتایون علیدوستی*، عاطفه احمدی، مقدمه میرزایی، ویکتوریا حبیب زاده صفحات 820-832
    زمینه و هدف

    ناباروری به عنوان ناتوانی در حامله شدن با وجود مقاربت منظم جنسی بیش از یکسال بدون استفاده از روش های پیشگیری تعریف شده است. ناباروری بر کیفیت زندگی زوجین نابارور اثرمنفی دارد. این مطالعه با هدف انجام مشاوره نازایی در راستای ارتقاء کیفیت زندگی زوجین نابارور انجام شد.

    مواد و روش ها

    این کارآزمایی بالینی تصادفی روی شصت زوج نابارور مبتلا به ناباروری اولیه درسال1395انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی ساده به گروه مداخله (30 زوج) و گروه کنترل (30 زوج) اختصاص یافتند. در روزهای زوج هفته اول، نمونه های گروه مداخله و روزهای فرد، نمونه های گروه کنترل انتخاب شدند و در هفته بعد نمونه گیری برعکس انجام شد و کار تا تکمیل نمونه ها ادامه یافت. گروه مداخله به مدت شش جلسه چهل و پنج دقیقه ای هفته ای دو بار مشاوره ناباروری دریافت کردند و گروه کنترل تحت مراقبت معمول قرار گرفتند. پرسشنامه فرتیکول قبل و بعد از مداخله تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 19- SPSSو آزمون آماری تی جفتی، من ویتنی و کای دواستفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی

     این مطالعه با کد اخلاق IR.KMU.REC.1395.678در دانشگاه علوم پزشکی کرمان ثبت شده است.یافته ها: مقایسه اختلاف میانگین نمره کیفیت زندگی در گروه مداخله و کنترل قبل از مشاوره نشان داد، مشاوره نازایی سبب افزایش معنی دار کیفیت زندگی در گروه مداخله شده است (P<0/001).

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر آن است که مشاوره نازایی باعث افزایش کیفیت زندگی زوجین نابارور می شود لذا به نظر می رسد گنجاندن برنامه های مشاوره ای بتواند باعث ارتقا کیفیت زندگی و رضایتمندی و همکاری بیشتر در امر درمان ناباروری گردد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ناباروری، فرتیکول
  • حمیدرضا جنیدی جعفری، پریسا نجاتی*، احمد نظری، آذر معزی صفحات 834-845
    مقدمه

    آسیب تاندون های روتاتور کاف یکی از شایعترین علل درد شانه است . روش های درمانی مختلفی برای کنترل این بیماری به کار می روند. شواهد موجود در تایید ورزش درمانی در این بیماری قابل نتیجه گیری نیست. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر یک پروتکل جامع ورزشی در بهبود بیماران مبتلا به آسیب روتاتور کاف بود. 

    روش ها

    افرادی که درد شانه داشتند در صورت تایید تشخیص التهاب و پارگی تاندون های کاف در معاینه بالینی و ام آر آی شانه، پروتکل ورزشی 12 هفته ای را در 4 فاز دریافت کردند. درد با کمک معیار سنجش درد دیداری ((Visual Analog Scale، عملکرد با کمک دو پرسشنامه ی DASH (Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand Outcome Measure)  و WORC (Western Ontario Rotator Cuff Index) و دامنه حرکتی مفصل شانه به وسیله ی گونیومتر در پنج جهت سنجیده شد. کلیه ی پیامدها، قبل از مداخله و 6 ، 12 و 24 هفته پس از  شروع درمان اندازه گیری شدند.

    ملاحظات اخلاقی

    این تحقیق با کد IRCT20100718004409N13  در سامانه کارآزمایی بالینی ایران ثبت شد. و از کلیه شرکت کنندگان برای شرکت در مطالعه رضایت نامه کتبی دریافت شد

    یافته ها

    در این مطالعه 24  بیمار مبتلا به التهاب و پارگی تاندون های روتاتور کاف شانه از نظر تاثیر تمرینات ورزشی مورد بررسی نهایی قرار گرفتند. میانگین سنی افراد مورد مطالعه 7/51 سال بود.  14 نفر (8/53 درصد) مبتلا به تاندینوپاتی تاندون سوپراسپیناتوس، 6 نفر (23 درصد) مبتلا به پارگی تاندون سوپراسپیناتوس،  3 نفر(5/ 12 درصد) مبتلا به تاندینوپاتی توام سوپراسپیناتوس و بای سپس و 1 نفر (16/4 درصد) تاندینوپاتی توام سوپراسپیناتوس و ساب اسکاپولاریس بودند. میزان درد بر اساس معیار سنجش درد دیداری در تمام زمان های پیگیری علی الخصوص در پایان 24 هفته (1/0 ± 3)  به میزان قابل توجهی نسبت به قبل از مداخله (8± 0/1) کاهش پیدا کرد (001/0> (P.value . دامنه حرکتی شانه بر اساس گونیومتر و همینطور کارکرد افراد بر اساس پرسشنامه های DASH, WORC  به مقدار واضح و معناداری در هفته 24 نسبت به زمان قبل از مداخله بهبود پیدا کردند که از نظر بالینی و آماری معنادار بود (001/0> P.value).

    نتیجه گیری

    یک پروتکل ورزشی 12 هفته ای شامل تمرینات ورزشی قدرتی، کششی، تعادلی و PNF در بیماران مبتلا به پارگی نسبی و تاندینوپاتی روتاتور کاف شانه به میزان چشمگیری در کاهش درد،  بهبود عملکرد و دامنه حرکتی مفصل شانه موثر بود. بهبودی در این متغیر ها تا 6 ماه ادامه داشت.

    کلیدواژگان: ورزش درمانی، آسیب های روتاتور کاف، تاندینوپاتی
  • امیرعباس نوربخش، مهسا کیمیایی طلب* صفحات 846-853
    مقدمه

    بیشترین نگرانی در درمان کودکانی که دچار ترومای سر و صورت شده اند اثر تروما و درمان روی رشد می باشد. با توجه به احتمال اینکه دندان هایی که در مراحل مختلف تکامل در مجاور خط شکستگی قرار دارند، پروگنوز متفاوتی در رویش و میزان بدشکلی خواهند داشت، در مطالعه حاضر به بررسی وضعیت دندان های اطراف خطوط شکستگی پرداخته شده است تا تاثیر تروما بر این دندان ها بررسی گردد.

    مواد و روش ها

    اطلاعات 28 بیمار زیر 12 سال دارای شکستگی فک پایین و دنتوآلویولار فک بالا که بین سال های 95-89 به بیمارستان باهنر مراجعه کرده بودند از پرونده آن ها استخراج گردید و دندان های مجاور خط شکستگی از لحاظ کلینیکی و گرافی پانورامیک (بلافاصله بعد از عمل و در بازه 6 تا 24 ماه پس از عمل) مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعاتی که در گرافی های پانورامیک مورد بررسی قرار گرفت شامل میزان تحلیل داخلی و خارجی، ضایعه پاتولوژی و میزان رشد دندان های مجاور خط شکستگی بود.

    ملاحظات اخلاقی

    پروپوزال این پژوهش توسط دانشگاه علوم پزشکی کرمان تایید شده است. (کد اخلاق: IR.KMU.REC.1396.1398)

    یافته ها

    7/60% شکستگی ها در فک پایین رخ داده بود. 9/%67 موارد تحت درمان بسته و 7/%10 موارد تحت درمان باز بودند. در 3/%89 موارد ضایعه پاتولوژی، در 6/78% موارد تغییر رنگ و در 4/%71 درصد موارد نکروز دندان ها مشاهده نشد. 1/82% دندان ها رویش کامل داشتند.

    نتیجه‏ گیری

    اکثریت دندان های مجاور خط شکستگی دارای رویش نرمال و فاقد مشکلات پاتولوژی، تغییر رنگ، دفورمیتی ریشه و لقی بودند و تفاوتی در درمان باز و بسته دیده نشد.

    کلیدواژگان: شکستگی فک پایین، شکستگی فک بالا، درمان باز، درمان بسته
  • فرنگیس غنی پور، راضیه نظری*، سید سهیل آقایی، پروانه جعفری صفحات 854-866
    زمینه و هدف

    اسینتوباکتربومانی عامل ایجاد انواع عفونت های بیمارستانی و دارای مقاومت آنتی بیوتیکی بالایی است. پروبیوتیک ها دارای توانایی تولید متابولیت ها با خاصیت ضدمیکروبی هستند. این پژوهش با هدف بررسی قابلیت ضدمیکروبی پروبیوتیک ها علیه عوامل بیماری زای بیمارستانی و توان آن ها در مهار بیان ژن پروتیین غشای خارجی A موثر در تشکیل بیوفیلم در اسینتوباکتر بومانی انجام شد.

    مواد و روش ها

     خاصیت ضدمیکروبی پروبیوتیک ها علیه عوامل بیماری زای بیمارستانی از نظر فنوتیپی ارزیابی شد. با تکنیک واکنش زنجیره ای پلیمراز ژن پروتیین غشای خارجی A موثر در تشکیل بیوفیلم در اسینتوباکتربومانی شناسایی شد. پس از تیمار با سوپرناتانت باسیلوس لیکنی فورمیس با بیشترین خواص ضدمیکروبی در بین پروبیوتیک های بررسی شده، بیان ژن پروتیین غشای خارجی A قبل و بعد از تیمار با تکنیک Real Time PCR مورد بررسی قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی

    این پژوهش با کد اخلاق IR.IAU.QOM.REC.1398.004 به تصویب کمیته اخلاق دانشکده علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم رسید.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد در بین پروبیوتیک های مورد بررسی، سوپرناتانت باسیلوس لیکنی فورمیس خاصیت ضدمیکروبی بر علیه جدایه بیمارستانی اسینتوباکتربومانی 52 A، اسینتوباکتربومانی 19606ATCC، کلبسیلا پنومونیه 70063 ATCC و سودوموناس آیروژینوزا PAO1 داشت. سوپرناتانت باسیلوس لیکنی فورمیس باعث مهار قابل توجه بیوفیلم و کاهش بیان ژن پروتیین غشای خارجی A موثر در تشکیل بیوفیلم در اسینتوباکتربومانی گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد باسیلوس لیکنی فورمیس توانایی تولید مواد با خاصیت ضدمیکروبی و ضد بیوفیلمی را داراست و در آینده می تواند یک گزینه مناسب در کنترل عوامل ایجادکننده عفونت های بیمارستانی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: اسینتوباکتربومانی، بیوفیلم، پروبیوتیک
  • منیره نادعلی، مجتبی بیانی، وحیده نظری*، رحمت الله مرادزاده صفحات 868-876
    زمینه و هدف

    زوایای مختلف قرارگیری ایمپلنت، که در موقعیت های مختلف کلینیکی غیر قابل اجتناب است، می تواند بر دقت قالب-گیری تاثیر بگذارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر زاویه قرار گیری ایمپلنت بر صحت اتصال ایمپرشن کوپینگ در ایمپلنت های با هگز داخلی است.

    مواد و روش ها

    یک مدل گچی با 4 ایمپلنت دارای اتصال هگز داخلی تهیه شد. ایمپلنت ها در زوایای مزیودیستالی مختلف صفر، 15، 25 و 35 درجه نسبت به محور طولی در مدل گچی تعبیه شدند. برای شبیه سازی لثه، آنالوگ لثه اطراف ایمپلنت ها به ارتفاع 2 میلیمتر تزریق شد. بعد از یک جلسه آموزشی به دانشجویان سال آخر دندانپزشکی عمومی در رابطه با نحوه بستن ایمپرشن کوپینگ، از 40 نفر از دانشجویان خواسته شد که ایمپرشن کوپینگ ها را روی هر 4 ایمپلنت ببندند. درستی اتصال ایمپرشن کوپینگ روی ایمپلنت ها توسط متخصص پروتز ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون کوکران Q مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. سطح معنی داری 0/05 در نظر گرفته شد.

    ملاحظات اخلاقی

     این مقاله مورد تایید کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی اراک می باشد.

    یافته ها

    میزان عملکرد درست دانشجویان در اتصال ایمپرشن کوپینگ به ایمپلنت در زوایای 0، 15، 25و 35 درجه به ترتیب برابر با %85، %72، %52، %35 بود. به استثنا گروه های 0 و 15 درجه،  بین گروه های مختلف مطالعه، تفاوت آماری معنادار مشاهده شد. (0/05>P).

    نتیجه گیری

    زاویه قرارگیری ایمپلنت تاثیر معناداری در دقت اتصال ایمپرشن کوپینگ به ایمپلنت های با هگز داخلی دارد و با افزایش زاویه ایمپلنت، دقت اتصال ایمپرشن کوپینگ به ایمپلنت کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، تکنیک قالبگیری دندانی، اتصال اباتمنت ایمپلنت دندانی، دقت
  • وحیده نظری، مجتبی دیده دار، فاطمه گلستانی پور* صفحات 878-886
    زمینه و هدف

    استوماتیت ناشی از دندان مصنوعی یک عفونت شایع در استفاده کنندگان از پروتز کامل یا پارسیل است. از عوامل بسیار مهم در میزان چسبندگی کاندیدا آلبیکنس، خصوصیات سطحی و شیمیایی مواد سازنده بیس دنچر است. مطالعه حاضر با هدف بررسی خشونت سطحی و میزان چسبندگی کاندیدا آلبیکنس به دو نوع مختلف رزین آکریلی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی، از هریک از آکریل های ورتکس و ایواکلار 16 نمونه تهیه شد. خشونت سطحی نمونه ها توسط پروفایلومتر اندازه گیری شد. سپس نمونه ها در سوسپانسیونی از کاندیدا آلبیکنس قرار داده شدند. پس از انکوباسیون و رنگ آمیزی با آکریدین اورنج، شمارش سلول های مخمری چسبیده شده به دیسک های آکریلی با استفاده از میکروسکوپ فلورسنت انجام شد. داده ها با ازمون T-test، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرارگرفتند.

    ملاحظات اخلاقی

     این مقاله با کد IR.ARAKMU.REC.1397.283 مورد تایید کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی اراک می باشد.

    یافته ها

    تفاوت آماری معناداری در خشونت سطحی بین دو گروه مطالعه وجود نداشت (P=0/311). با این وجود، کلونیزاسیون کاندیدا آلبیکنس در آکریل ایواکلار به طور معنی داری کمتر از آکریل ورتکس بود (P=0/000).

    نتیجه گیری

    تفاوت در توپوگرافی سطحی و خواص فیزیکی و شیمیایی آکریل های ورتکس و ایواکلار، بر چسبندگی کاندیدا آلبیکنس بر روی این دو آکریل تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، چسبندگی، رزین های آکریلی، استوماتیت
  • عباس صارمی*، رحمت الله مرادزاده، علیرضا بهرامی صفحات 888-900
    زمینه و هدف

    فعالیت بدنی فواید متعددی برای سلامتی دارد، اما ارتباط آن با باروری زنان نامشخص است. با توجه به تاثیرات حیاتی شیوه زندگی بر سلامت باروری زنان، این مطالعه با هدف مقایسه سطح فعالیت بدنی و ترکیب بدنی زنان بارور و نابارور شهر اراک در سال 1400 انجام شد.

    مواد و روش ها

     مطالعه حاضر از نوع مورد-شاهد است که بر روی 200 زن بارور و نابارور (20 تا 40 ساله) مراجعه کننده به مرکز ناباروری اراک که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، انجام گرفت. شرکت کنندگان پرسشنامه های خودآزمایی در مورد ویژگی های جمعیت شناختی اجتماعی، شیوه زندگی، فعالیت بدنی و رفتارهای کم تحرک را تکمیل کردند. ویژگیهای آنتروپومتریک و ترکیب بدنی نیز اندازه گیری شد. از رگرسیون لجستیک چند متغیره برای تجزیه و تحلیل ارتباط باروری با سطح فعالیت بدنی، رفتار کم تحرک و ترکیب بدن استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی

     این مطالعه، با کد اخلاق IR.ARAKMU.REC.1400.050 به تصویب کمیته اخلاق معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک رسید.

    یافته ها

    سطح فعالیت بدنی (0/001=P) و نمایه توده بدنی (0/03=P) در زنان نابارور در مقایسه با زنان بارور به ترتیب کمتر و بیشتر بود. در زنان با سطح فعالیت بدنی متوسط (نسبت شانس 42/4 و فاصله اطمینان 95 درصدی: 1/60 و 13/99 و 0/004=P) شانس ناباروری کاهش می یابد. زنانی که بیش از 300 دقیقه در روز را بدون تحرک می گذرانند،2/07 برابر بیشتر از زنان فعال جسمی دچار مشکلات باروری می شوند (نسبت شانس 2/07 و فاصله اطمینان 95 درصدی: 1/36 و 3/14 و 0/001=P).

    نتیجه گیری

     این مطالعه نشان می دهد که فعالیت بدنی پایین، رفتار بی تحرک و چاقی از عوامل خطر مستقل مرتبط با ناباروری هستند، لذا باید به رفتارهای شیوه زندگی در زنان برای پیشگیری و حتی درمان ناباروری توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: اراک، نمایه توده بدنی، ناباروری، فعالیت بدنی، زنان
|
  • Hamidreza Soodagar*, Ali Farhadimahalli, Hamideh Rezaei, Mousa Reza Es'haqgh-Pour Rezaee Pages 772-777
  • Freshteh Shahidi, Majid Kashef, Zohreh Delfani* Pages 778-791
    Background and Aim

    Despite progressive improvement in medical therapy and standard care, Exercisebased rehabilitation programs have been shown to to have beneficial cardiovascular effects in patients with myocardial infarction through a multifactorial effect. This review study aimed to evaluate exercise-based cardiac rehabilitation strategies in patients with myocardial infarction with special focus on high intensity interval training, as a growing field of research was conducted.

    Material and Methods

    This is a systematic review study on articles published, without limitation Year, by searching in reputable databases such as PabMed, Science Direct, Google Scholar, Scopus, Springer. Also in the process of searching for articles on the keywords microRNAs (miRNA) and myocardial infarction "," cardiac rehabilitation and myocardial infarction "," cardiac rehabilitation and high-intensity interval training  (HIIT) ", high-intensity interval training (HIIT) and Myocardial infarction was used.

    Ethical considerations

    All Ethical principles in writing this article have been observed  according to the instructions of the National Ethics Committee and the COPE regulations.

    Results

    High-intensity interval training (HIIT) is a safe and effective exercise strategy to improve cardiac function in MI, and to prevent abnormal changes in mass, size, geometry, and cardiac function after MI, and Applies significant changes in molecular targets and cell pathway.

    Conclusion

    Therefore, HIIT targets myocardial necroptosis due to oxidative stress, protects the heart against adverse left ventricular regeneration after MI, and can be considered an integral part of post-MI cardiac rehabilitation programs.

    Keywords: Cardiac Rehabilitation, High- intensity interval training, Myocardial Infarction
  • Mohamadreza Arab, Abdolreza Yavari*, Marziyeh Babayi, Farhad Fatehi Pages 792-803
    Background and Aim

    Swallowing disorder is a common and constant problem in people with Down Syndrome. In experimental method electromyography can be used to evaluate Mastication . The aim of this study was to evaluate the electromyography of the masseter and temporal muscles during Mastication in 2 to 12 years old children with Down syndrome in Arak.

    Material and methods

    This is a descriptive-analytical and case-control study, that conducted with the purpose of electromyographic study of masseter and temporal muscles during Mastication  on 15 children from available 2 to 12 years old Down Syndrome and 15 children that were matched according the method of person-to-person matching in terms of age and gender with samples with Down syndrome.

    Ethical considerations

     In this study, conscious consent was obtained from all parents and no physical harm was inflicted on individuals.

    Findings

    About the comparison of the mean of amplitude (intensity) of electrical signal of muscle between two groups except right temporal muscle during Mastication  and about the mean of the mean frequency when Mastication  except for left temporal muscle, in other cases the difference was significant. In the case of comparing the median frequency of the electrical signal of the muscle in most muscles the difference was not significant.

    Conclusion

     Mean amplitude (intensity) and frequency of the mean electrical signal of the muscle when chewing in most muscles was different between the two groups with Down syndrome and normal, but the differences in mean median frequency in most muscles were insignificant.

    Keywords: Electromyography, Down Syndrome, Mastication
  • Banafsheh Ghaheri, Shahzad Tahmasebi Boroujeni*, Mehdi Shahbazi, AhmadReza Arshi Pages 804-818
    Background and Aim

    Evaluating variability can help to investigate the process underlying motor coordination problems. The current study aimed to measure motor coordination and its variability in children with Developmental Coordination Disorder (DCD). Moreover, the symmetry of motor coordination variability in these children and the relation between motor skills and variability were explored.

    Materials and Methods

    After evaluating motor skills in children, aged 7-10 years using Movement Assessment Battery for Children-2 (MABC-2), 15 children with DCD and 20 non-DCD children performed a bilateral coordination task. Using motion capture system, motor coordination and variability were recorded and calculated by computing continuous relative phase and its standard deviation, respectively.

    Ethical Considerations

    The study with an ethical code of IR.UT.SPORT.REC.1396030 was approved by Ethics Committee of Faculty of Physical Education and Sport Sciences of University of Tehran.

    Findings

    Children with DCD showed significantly higher variability, while there was no significant difference between the groups in performing the coordination task. Moreover, the variability of motor coordination was found asymmetrical in children with DCD. Finally, more variability was shown to be accompanied with lower score in motor skills of the participants.

    Conclusion

    The current study shows the necessity of employing assessments related to underlying process of movement coordination such as variability, which can help to provide more comprehensive understanding of motor patterns of children with DCD and the strategies that they adopt to execute and produce movement.

    Keywords: Coordination, Variability, Children, Developmental Coordination Disorder
  • Tayebeh Mokhtari Sorkhani, Katayoun Alidousti*, Atefeh Ahmadi, Moghaddameh Mirzaee, Victoria Habibzadeh Pages 820-832
    Background & Aim

    Infertility is defined as inability to become pregnant with regular sexual intercourse for more than one year without using preventive methods. Infertility has negative effects on the quality of life of infertile couples. this thesis was done with the purpose of investigating the effecte of infertility counseling to improve the quality of life among infertile couples

    Materials and Methods

    This randomized clinical trial was carried out on sixty infertile couples with primary infertility in2017. Samples were allocated to an intervention (30 couples) and a control group (30 couples) by simple randomization. Even days of the first week, the intervention group and in the odd days, control group samples were selected, and the opposite was done in the following week. The intervention group received infertility counseling for six forty-five-minute sessions twice a week. However, control group received routine care. FertiQoL questionnaire was completed before and after intervention. For data analysis SPSS 19 software and Paired T-Test statistical tests , Mann-Whitney and Chi-Square Test, were used.

    Ethical Considerations

     Ethical code is IR.KMU.REC.1395.678  in Kerman University of Medical Sciences

    Findings

    Comparison of the differences between the mean of quality of life in the intervention and control groups before counseling and after counseling indicated  that infertility counseling increased Meaningful quality of life in the intervention group (p <0.0001) 

    Conclusion

    The results indicated infertility counseling can improve the quality of life among infertile couples. Therefore, it can lead to more satisfaction and cooperation in infertility treatment.

    Keywords: Quality of life, Infertility, FertiQol
  • HamidReza Joneidi Jafari, Parisa Nejati*, Ahmad Nazari, Azar Moezy Pages 834-845
    Background

     Rotator cuff injuries are one of the most common causes of shoulder pain.There are different therapeutic approaches in this disease. The evidence of the positive effect of exercise therapy in this pathology is inconclusive. This study aimed to investigate the effect of a complete exercise protocol on improvement of the patients with rotator cuff injuries.

    Methods

    The patients with shoulder pain received the 12-week exercise protocol in 4 phases if they had confirmed rotator cuff injuries in clinical examination and shoulder MRI. Pain was measured by visual analog scale (VAS) and function was measured by two questionnaires; disabilities of the arm, shoulder and hand (DASH) and western Ontario rotator cuff index (WORC). Range of shoulder joint motion (ROM) was measured in five directions by goniometry. All of the outcomes were evaluated before intervention and in 6, 12, 24 weeks after starting the intervention.

    Ethic

     This study was registered in Iranian Registry of Clinical Trials (IRCT20100718004409N13). A written consent was taken from All participants before the study. 

    Results

    In this study Twenty-four patients with rotator cuff tendinopathy and tear were analyzed finally in terms of effectiveness of exercise therapy. The average of their age was 51.7 years old. 14 patients (53.8%) with Supraspinatus tendinopathy, 6 patients (23%) with Supraspinatus tear, 3 patients (12.5%) with Supraspinatus plus biceps tendinopathy, and one patient (4.16%) with Subscapularis plus Biceps tendinopathy were assessed. The pain score (Visual Analog Scale) decreased at all fallow-ups specially after 24 weeks (3±0.1) versus before intervention (8±0.1) (P value < 0.001). Shoulder range of motions by goniometer and also the patients function based on WORC and DASH Questionnaires were improved after 24 weeks versus before intervention that was significant statistically and clinically (P value < 0.001). 

    Conclusion

    A 12- week exercise protocol including strengthening, stretching, PNF and dynamic stabilizer exercises was effective on pain reduction and improvement of function and shoulder joint range of motion improvement in the patients with shoulder rotator cuff tendinopathy and partial tear. The improvement of the variables lasted 6 months.

    Keywords: Exercise Therapy, Rotator Cuff Injuries, Tendinopathy
  • Amir Abbas Noorbakhsh, Mahsa Kimiaiy Talab* Pages 846-853
    Background and Aim

    The most concern about children with head and face trauma is the effects of the trauma and the treatment on their growth considering the possibility that the teeth in different stages of evolution that are adjacent to the fracture line, have different prognosis in growth and deformity. The present study examines the situation of the teeth around fracture lines in order to check the effects of the trauma on the mentioned teeth.

    Methods and Materials

     Complete information of 28 under 12 years old patients with jaw fracture that were admitted in the Bahonar hospital from 2010 until 2016, was extracted from files and Teeth adjacent to fracture line were clinically evaluated. Panoramic graphs that were taken instantly after the surgery and in the next 6 to 24 months period were inspected. The information examined in the panoramic graphs contained the level of internal and external erosion pathological lesion, and growth rate of teeth adjacent to the fracture line.

    Ethical Considerations

     This article was ethically approved by ethical committee of Kerman University of Medical Sciences (ethical code: IR.KMU.REC.1396.1398).

    Result

    60/7 percent of the fractures were occurred in the lower jaw which in 67/9 percent of the times were treated by internal fixation and 10/7 were treated by Open Fracture Reduction. 89/3 percent of cases were free of pathological lesion. In 78/6 percent of cases change in color and in 71/4 percent of cases dental necrosis was not observed. 82/1 percent of the teeth had reached full growth. 

    Conclusion

    Most of the teeth adjacent to the fracture line had reached full growth and lacked pathological, color change, root deformation and loose teeth problems and there was no Difference in Open Fracture Reduction and internal fixation.

    Keywords: Mandibular Fractures, Maxillary Fractures, Open Fracture Reduction, Internal fixation
  • Farangis Ghanipour, Razieh Nazari*, Seyed Soheil Aghaee, Parvane Jafari Pages 854-866
    Background

     and Aim Acinetobacter baumannii causes various nosocomial infections and has a high antibiotic resistance. Probiotics can produce metabolites with antimicrobial properties. This study aims to evaluate the antimicrobial ability of probiotics against nosocomial pathogens by inhibiting the ompA gene expression effective in biofilm formation in Acinetobacter baumannii.

    Methods & Materials

     The antimicrobial properties of probiotics against nosocomial pathogens were evaluated phenotypically. The polymerase chain reaction (PCR) technique was used to identify the ompA gene in Acinetobacter baumannii. After treatment with Bacillus licheniformis supernatant, the ompA gene expression was compared before and after treatment with real-time PCR technique.

    Ethical Considerations

     This study was approved by the ethics committee of Islamic Azad University, Qom branch (Code: IR.IAU.QOM.REC.1398.004).

    Results

    Among the study probiotics, Bacillus licheniformis supernatant had the best antimicrobial properties against nosocomial isolates of Acinetobacter baumannii A52, Acinetobacter baumannii ATCC19606, Kelebsiella pneumonia ATCC70063, and Pseudomonas aeruginosa PAO1. Bacillus licheniformis supernatant also significantly reduced the biofilm formation and ompA gene expression in Acinetobacter baumannii.

    Conclusion

     Bacillus licheniformis can produce substances with antimicrobial and antibiofilm properties. It can be used for controlling the causative agents of nosocomial infections.

    Keywords: Acinetobacter baumannii, Biofilm, Probiotics
  • Monireh Nadeali, Mojtaba Bayani, Vahideh Nazari*, Rahmatollah Moradzadeh Pages 868-876
    Background and Aim

    Different implant angulation, which is unavoidable in clinical situations, can affect the accuracy of impression. The aim of this study was to investigate the effect of fixture position on the accuracy of connecting impression coping to implants with internal hex.

    Materials and Methods

    A gypsum model with 4 implants with internal hex connection was prepared. The implants were installed in different mesiodistal angles of 0, 15, 25 and 35 degrees to the longitudinal axis in the gypsum model. To simulate the gums, a gingival mask was injected around the implants to a height of 2 mm. After a training session for senior dental students on how to close the impression coping, forty students were asked to close the impression copings on four implants. The correctness of the impression coping was evaluated by an expert prosthodontist. Data were statistically analyzed using Cochran Q test. Significance level was considered 0.05.

    Ethical Considerations

     this article is approved by ethics committee of Arak University of Medical Sciences.

    Findings

    The correct performance of students in connecting the impression coping to the implant at angles of 0, 15, 25 and 35 degrees was equal to 85%, 72%, 52%, 35%, respectively. With the exception of 0 and 15 degree groups, a statistically significant difference was observed between different study groups.

    Conclusion

    The fixture position has a significant effect on the accuracy of connecting impression coping to the implants with the internal hex and by increasing the implant angulation, the accurate connection the impression coping to the implant decreases.

    Keywords: Dental implant, Dental Impression Technique, Dental Implant Abutment Connection, Accuracy
  • Vahideh Nazari, Mojtaba Didehdar, Fateme Golestanipour* Pages 878-886
    Background and Aim

    A common infection in complete or partial denture wearers is denture stomatitis. One of the most important factors in the adhesion of Candida albicans is the surface and chemical properties of the denture base materials. The aim of this study was to investigate the surface roughness and adhesion of Candida albicans to two different types of acrylic materials.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 16 samples were prepared from each of Vertex and Ivoclar acrylic resin. The surface roughness of the samples was measured by a profilometer. The samples were then placed in a cell suspension of Candida albicans. After incubation and staining with acridine orange, the yeast cells attached to the acrylic samples were counted using a fluorescent microscope. Data were statistically analyzed by T-test.

    Ethical considerations

     This article is approved by the ethics committee of Arak University of Medical Sciences with the ethics code: IR.ARAKMU.REC.1398.301.

    Findings

    There was no statistically significant difference in the mean of surface roughness between the two study groups (P = 0.311). However, Candida albicans colonization in ivoclar acrylic was significantly lower than vertex acrylic. (P = 0.000).

    Conclusion

    Differences in surface topography and physical and chemical properties of Vertex and Ivoclar acrylic resin affect the adhesion of Candida albicans.

    Keywords: Candida albicans, Adhesion, Acrylic Resins, Stomatitis
  • Abbas Saremi*, Rahmatollah Moradzadeh, Alireza Bahrami Pages 888-900
    Background

    Physical activity has multiple health benefits, yet its association with female fertility remains unclear. Considering the critical effects of lifestyle on reproductive health, this study aimed to compare the physical activity and body composition of fertile and infertile women in Arak during 2021.

    Methods

    This study is a case-control study that was performed on 200 fertile and infertile women (20 to 40 years old) referred to the infertility center in Arak who was selected through the convenience sampling. Participants completed self-administered questionnaires on sociodemographic and lifestyle characteristics, physical activity and sedentary behavior. Anthropometric characteristics and body composition were also measured. Multivariable logistic regression was used to analyze the association of fertility with physical activity level, sedentary behavior and body composition.

    Results

    The level of physical activity (P=0.001) and body mass index (P=0.03) in infertile women were lower and higher compared to fertile women, respectively. In women with moderate level of physical activity (odds ratio 4.42 and 95% confidence interval: 1.60, 12.99 and P=0.004) the chance of infertility decreases. Women who spend more than 300 minutes a day sedentary are 2.07 times more likely to have fertility problems than women who are physically active (odds ratio 2.07 and 95% confidence interval: 1.36, 3.14 and P=0.001).

    Conclusion

    This study shows that low physical activity, sedentary lifestyle and obesity are independent risk factors associated with infertility, so to prevent and even treat infertility, more attention should be paid to lifestyle behaviors in women.

    Keywords: Arak, Body mass index, Infertility, Physical activity, Women